DÜNYA GLOKOM HAFTASI VE 12 MART DÜNYA GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) GÜNÜ
Glokom nedir?
Glokom göz içi basıncının yükselmesi sonucu göz sinirinin zarar görmesiyle meydana gelir. Buna bağlı olarak da görme alanı zamanla daralır. Hastalığın başlangıç döneminde genelde hasta şikayeti olmadığı için durumun farkına varamaz ve görme siniri yıpranır. Hasta durumu farkettiğinde ise yıpranma onarılamaz düzeye gelir, görme kaybına neden olur. Erken teşhiste daha fazla yıpranma oluşmadan glokom kontrol altına alınır.
Glokom Göz Tansiyonu ve Karasu Hastalığı olarak da bilinir. Dünyada milyonlarca kişide görülen, her yaşta ve insanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı faktörler hastalığın ortaya çıkma riskini arttırmaktadır.
Glokomun bu nedenleri:
Genetik faktörler, ( ailede glokom öyküsü), Yüksek miyopi, Çok yüksek hipermetropi, İleri yaş, Uzun süre kortizonlu ilaç kullanılması, Şeker hastalığı, Göz tansiyonunun yüksek olması, Göz yaralanmaları, Guatr hastalığı, Migren, Göz tümörleri, Kronik iritis ve üveyit gibi göz iltihapları.
Glokomun belirtileri nelerdir?
Glokom'un en önemli özelliği sinsi seyirli olması ve hemen hiçbir belirti vermeden yavaş yavaş çevreden merkeze doğru görme kaybı yaratmasıdır.
Sabahları belirginleşen baş ağrısı, Zaman zaman bulanık görme, Geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, Televizyon izlerken göz etrafında ağrı, Gözde kızarıklık.
Nasıl teşhis koyulur?
Glokom teşhisi, göz içi basıncının ölçülmesi (göz tansiyonu), gözün drenaj açısının incelenmesi (gonyoskopi), göz dibi muayenesi ve görme alanı tetkiki yapılarak koyulur. Bunların yanında başka ileri tetkiklerde yapılmaktadır.
Glokomun tedavisi:
Glokom tedavisinde amaç göz içi basıncını düşürerek, göz sinirinin hasarını durdurmak ve görme kaybının ilerlemesini önlemektir. Tedavide medikal tedavi, çeşitli lazer tedavileri ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.
Glokomdan korunmak ve erken tanı için göz kontrollerini düzenli yaptırmak gerekir. Göz kontrolü yaptırmak için önerilen; herkesin 40 yaşına kadar en az 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise en az 2 yılda bir kontrolden geçmesidir. Ailesinde glokom bulunanlar ve riskli grupta yer alanlarınsa yılda bir kez düzenli olarak kontrolden geçmesi önerilir. Glokom hastalığı konusunda toplumun dikkatini çekmek, bilinçlendirmek, glokom tedavisi ve olası riskleri konusunda bilgilendirme yapmak amacıyla 12 Mart Dünya Glokom Günü olarak kutlanmakta ayrıca tüm dünyada eş zamanlı olarak Dünya Glokom Haftası kutlanmaktadır.